info@wally.com.pl  32 720 94 75
KontaktO nasRealizacjeBlogNowości

Tablice kredowe do gastronomii - jak je sprytnie wykorzystać?

Prowadzisz swoją restaurację, kawiarnię bądź inny lokal gastronomiczny? Z pewnością często więc zastanawiasz się nad możliwościami reklamowymi prowadzonego przez siebie miejsca. Pewnie już stosujesz kilka sprytnych trików, które sprawiają, że Twoje miejsce zapada w pamięć odwiedzającym Cię gościom. Czy wiesz jednak, że jedna z ważniejszych reklam może działać każdego dnia i to praktycznie bez Twojego udziału? Wszystko to dzięki kredowym akcesoriom, które sprawią, że wzrok Twojego klienta z pewnością się na nich zatrzyma!

Tablice kredowe - jak wykorzystać je w gastronomii?

Kredowe akcesoria mają swoje zastosowanie nie tylko w sklepach odzieżowych czy na straganach warzywnych. Coraz częściej bywają także stosowane właśnie w branży gastronomicznej. Spełniają one nie tylko funkcję informującą i reklamową, ale oddziałują także na percepcję klienta. Wygłodniały konsument chętniej skorzysta z własnoręcznie wypisanej propozycji posiłku, gdyż ma wtedy pewność, że lokal serwuje świeże dania.

Jakie kredowe akcesoria warto wykorzystać w swoim lokalu?

Przygotowaliśmy krótki przewodnik, dzięki któremu dowiesz się wszystkiego o tablicach, foliach, etykietach kredowych oraz o jeszcze kilku innych ciekawych rozwiązaniach. Zapraszamy do lektury!

Potykacze kredowe przed restauracją lub barem

Reklamowy potykacz, umożliwiający swobodne pisanie po nim kredą, jest ciekawym rozwiązaniem w kontekście prowadzenia lokalu gastronomicznego. Zmywalna powierzchnia obiektu zapewnia możliwość swobodnej konfiguracji napisów, wraz ze zmieniającymi się potrzebami restauracji. To wygodny sposób na zaprezentowanie przechodniom propozycji dotyczących dania dnia, serwowanych napojów, drinków czy obowiązujących promocji. Potencjalny klient znacznie lepiej przyjmuje odręcznie sporządzoną propozycję posiłków. Ręcznie sporządzone menu opisane na potykaczu kredowym przekonuje o świeżości posiłków, ciągle zmieniających się inspiracjach, uczciwości wobec klienta. Alternatywą dla tego rozwiązania mogłoby być wydrukowanie plakatów, tablic reklamowych czy ulotek dostępnych przed lokalem. Jest to jednak wyjście nieco bardziej kosztowne i sztuczne. Potykacze kredowe zaświadczają o swojskości danego miejsca, otwartości na klienta, przez co stanowią nie tylko element informacyjny, ale także i przyciągający uwagę przechodniów. Można zatem stwierdzić, że jest to produkt przydatny w przypadku chęci szerszego dotarcia do klientów i zaproponowania im aktualnie serwowanych dań, napojów, drinków.

Na potykaczu kredowym oprócz aktualnego menu zapiszesz również ciekawą zagadkę dla klientów (oczywiście z miłą niespodzianką w środku za jej rozwiązanie) bądź też kilka miłych słów dla przechodniów. Dzięki temu wywołasz uśmiech na twarzy swoich potencjalnych klientów oraz na długo zapadniesz im w pamięć.

Tablice kredowe w lokalu gastronomicznym

obraz

Tablice kredowe posiadają podobną konstrukcję do potykaczy, różnią się jednak przeznaczeniem. O ile potykacz świetnie sprawdzi się jako wolnostojąca wystawka, o tyle tablice kredowe znajdą swoje zastosowanie wewnątrz lokalu. Mogą być one umieszczone zaraz przy wejściu, nad ladą, przy ladzie, bądź za ladą, w zależności od sposobu wystroju lokalu gastronomicznego. Zmywalna powierzchnia umożliwia, tak samo jak w przypadku potykacza, odręczne sporządzanie aktualnego menu. Wewnętrzna tablica może być rozwinięciem zagadnień opisanych na stojącym przed lokalem ekspozytorze. Może również zawierać stałe (lub okresowe) menu dostępne dla gości. Dużym atutem takiego rozwiązania - poza kwestiami opisanymi w kontekście potykacza - jest możliwość aktualizacji menu na bieżąco. W przypadku braku składnika, konkretnego posiłku czy napoju informację na ten temat można po prostu zmazać i nanieść ponownie, kiedy braki magazynowe zostaną uzupełnione. Oszczędza to czas, zarówno gości, jak i obsługi restauracji. Żmudne tłumaczenie klientom dotyczące braku dostępności poszczególnych posiłków jest nie tylko męczące, ale może być dla gościa irytujące, a co za tym idzie zniechęcić go do naszego lokalu. W zależności od potrzeb restauracji, można mówić o trzech rodzajach tablic kredowych, wykorzystywanych w gastronomii:

kształtowe - o niestandardowych, wymyślnych kształtach. Dodają oryginalności wnętrzu i pozbawiają sztampowości. Nie w każdym przypadku tradycyjna, przypominająca szkolne czasy, tablica kredowa będzie się pozytywnie kojarzyć. W nowoczesnych wnętrzach warto zatem wybrać niecodzienną tablicę kształtową, posiadającą motyw np. zwierzęcy bądź przyrodniczy. W restauracji świetnie sprawdzi się kształtowa tablica kredowa zainspirowana kuchennymi utensyliami, w kawiarni zaś z pewnością przyciągnie wzrok kredowa filiżanka;

magnetyczne - tablice o właściwościach magnetycznych umożliwiają przyczepianie magnesów z liter, dzięki czemu można na nich tworzyć ładne, równe napisy. Podnoszą one estetykę wnętrza i nie wymagają własnoręcznego pisania długich pozycji z menu. Jednak to nie wszystko! Przypniesz do ich powierzchni miłe kartki z podziękowaniami od klientów, zdjęcia z życia restauracji a także laurki od najmłodszych klientów! Tablica kredowa o właściwościach magnetycznych świetnie sprawdzi się również w restauracyjnej kuchni, na zapleczu bądź za barem - przypniesz do niej wszystkie zamówienia i już żaden klient nie zostanie przez przypadek nieobsłużony;

samoprzylepne (folia kredowa) - lekka konstrukcja folii kredowej umożliwia prosty montaż wewnątrz lokalu. Sprawdzi się w szczególności tam, gdzie nie ma na tyle miejsca, aby umieścić standardową tablicę kredową. Folię samoprzylepną można przycinać i dowolnie modyfikować, a nawet wycinać z niej pożądane kształty. Posiada ona takie same właściwości ścieralne jak powyższe tablice, może być jednak odrobinę mniej wytrzymała. Pamiętaj również, aby nie montować jej na powierzchni pomalowanej farbą z dużą zawartością lateksu - tablica nie utrzyma się na jej powierzchni!

Niewielkie etykiety kredowe. Samoprzylepna ozdoba na słoiki

Wiele lokali gastronomicznych oferuje także sprzedaż lokalnych, swojskich produktów na wynos. Klient, oprócz kierowania się zmysłem smaku, dużą wagę przykłada także do estetyki produktów. Potocznie mówiąc: je się także wzrokiem. Samoprzylepne etykiety kredowe umożliwiają estetyczne oznaczenie produktów sprzedawanych w słoikach czy butelkach. Kredowa powierzchnia umożliwia swobodne wypisywanie, bez obawy o popełnienie literówki czy wyjechaniu poza obręb etykiety. To także sposób na opisywanie pudełek na przyprawy, które mogą stanowić ciekawy element wystroju lokalu, przyciągający wzrok gości.

Kredowe akcesoria do gastronomii - czy warto?

Opisane wyżej akcesoria mogą być z powodzeniem stosowane w lokalach gastronomicznych czy barach. Niewielkie, samoprzylepne etykiety kredowe, świetnie sprawdzą się umieszczane na ozdobnych opakowaniach np. domowych przetworów. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów potykaczy i tablic kredowych, dzięki którym lokal gastronomiczny zyska nową, odmienioną jakość. Na szczególną uwagę zasługują wolnostojące potykacze, które zachęcają gości do odwiedzenia lokalu. Różnego rodzaju tablice kredowe umożliwiają swobodne modyfikowanie menu, bez wprowadzania w błąd klientów.

Dzięki nim prowadzenie Twojego lokalu staje się zdecydowanie łatwiejsze, bardziej przyjemne, a także prokonsumenckie. W końcu piękne i estetyczne wnętrza przyciągają oraz wspaniale działają na samopoczucie zarówno pracowników jak i Twoich klientów!

Udostępnij wpis:   
Ponad 35 tysięcy zadowolonych klientów
35 tysięcy zadowolonych klientów
Kupujesz od producenta
Kupujesz od producenta
Wysyłamy na całą Europę
Wysyłamy na całą Europę
Gwarancja satysfakcji i przyjacielskiej obsługi
Gwarancja satysfakcji
Certyfikat SSL
Bezpieczne zakupy z certyfikatem SSL
Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane